BETWEEN THE REAL AND THE DIGITAL

#Talks
Sat.20 / 16:00 - 17:00
Θέατρο

Η αντίληψη που διαμορφώνουμε για το χώρο μέσα από τις αισθήσεις μας διαμορφώνεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Mία “βιβλιοθήκη” ερεθισμάτων – αντιδράσεων, η οποία θέτει σε λειτουργία το μηχανισμό της αντίληψής μας. Αυτός ο μηχανισμός παράγει συμπεράσματα για το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, χωρίς απαραίτητα να το έχουμε όντως δει. Κατά κάποιο τρόπο, τις περισσότερες φορές “μαντεύουμε” το τι είναι πραγματικό. Οι οπτικές ψευδαισθήσεις ταράζουν αυτήν την ισορροπία. Η ολογραφία, ως διαδικασία, οξύνει ακόμη περισσότερο την αντίληψη. Ο συνδυασμός αναλογικής και ψηφιακής ολογραφίας αποκαλύπτει τον υβριδικό χώρο που υπάρχει μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού.

 

Αυτή η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας

Η παραλαβή ημερήσιων δελτίων εισόδου για το θέατρο θα γίνεται από τη reception του χώρου

Νίκος Κουρνιάτης

Ο Νίκος Κουρνιάτης είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ με μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές πάνω σε θέματα Γεωμετρίας και Αρχιτεκτονικής. Έχει ειδικότερα ασχοληθεί με θέματα οπτικών ψευδαισθήσεων και με κατασκευή ολογραμμάτων. Διδάσκει Γεωμετρία στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και στο Τμήμα Δομικών Έργων του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ. Έχει σχεδιάσει για την εταιρία ΙΟΝΙΑ σειρά χρηστικών αντικειμένων με οπτικές ψευδαισθήσεις, τα οποία κατασκευάστηκαν στην Κίνα. Τέλος ο κ. Κουρνιάτης έχει εκθέσει κατασκευές του στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, στο Μουσείο Ηρακλειδών, στο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και στο  Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και είναι συγγραφέας σχετικών βιβλίων.

Ιωάννα Φακίρη

Η Ιωάννα Φακίρη είναι αρχιτέκτων μηχανικός και δραστηριοποιείται στον τομέα της έρευνας, στον κλάδο των σύγχρονων πεδίων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και κατασκευής με ψηφιακά μέσα. Απέκτησε το δίπλωμά της στην Αρχιτεκτονική το 2014 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Το 2016 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στο ΔΠΜΣ στο επιστημονικό πεδίο “Αρχιτεκτονική-Σχεδιασμός του Χώρου” στην κατεύθυνση Α’ «Σχεδιασμός, Χώρος, Πολιτισμός». Η κεντρική θεματική της έρευνας της εντάσσεται στο διευρυμένο πεδίο του Landscape Urbanism, όπου το αστικό τοπίο δύναται να επαναπροσδιοριστεί / σχεδιαστεί μέσα από τις επανορθωτικές διαδικασίες του φυσικού τοπίου. Σκοπός της έρευνας είναι η σύσταση μίας μεθοδολογικής προσέγγισης, ενός δυναμικού εργαλείου επαναδιαχείρισης του αστικού ιστού το οποίο βασίζεται στην ανάλυση του ίδιου του φυσικού τοπίου. Η Ιωάννα ως μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την μελέτη των μαθηματικών δομών και την επιρροή αυτών στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και εκθέσεις Αρχιτεκτονικής ενώ παρείχε επικουρικό διδακτικό έργο στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ. Από το 2013 διατηρεί το αρχιτεκτονικό γραφείο Multiplicity Architects & Partners στην Αθήνα ενώ συνεργάζεται με το αντίστοιχο του Λονδίνου.

RELATED