TOUCH ME

#Installations
THU-SUN / 10:00-00:00
1ος Όροφος

Σε παρακαλώ, άγγιξέ με. Σε αντίθεση με άλλα έργα τέχνης που πρέπει να κρατήσεις σε απόσταση, αυτό το γλυπτό σε προσκαλεί να το αγγίξεις. Με αναφορά στα αρχαία κυκλαδικά ειδώλια, αυτό το μαύρο κεφάλι στέκεται στο σκοτάδι, σαν ένας εξωγήινος επισκέπτης, περιμένοντας για μια επαφή. Σε απάντηση, θα εκπέμψει κρύο μπλε και ιώδες φως, μέσω των εκατοντάδων οπτικών ινών που υπάρχουν στην επιφάνειά του. Την ίδια στιγμή ένα ηχητικό τοπίο θα δημιουργηθεί με βάση τις κινήσεις των χεριών που αγγίζουν το γλυπτό. Καθώς ο επισκέπτης αλληλεπιδρά όλο και περισσότερο με το γλυπτό, ένας ειδικός αλγόριθμος υπολογίζει τον βαθμό της σύνδεσης του θεατή με το έργο και μετατρέπει το χρώμα του φωτός σε  θερμότερο κόκκινο και πορτοκαλί.

 

Το έργο «Touch Me» είναι μια αλληγορία για την σχέση μεταξύ ανθρώπου και την τεχνολογίας και προσπαθεί να διερευνήσει τις δυσκολίες της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης. Μια απλή πράξη, όπως το άγγιγμα, είναι μερικές φορές πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Οι άνθρωποι μπορεί να διστάζουν να αγγίξουν το γλυπτό, ειδικά σε ένα περιβάλλον μιας έκθεσης. Όταν τελικά το κάνουν, κάποιοι μπορεί να αισθανθούν άβολα με την αντίδραση του γλυπτού, ενώ άλλοι μπορεί να νιώσουν έλξη και να γοητευτούν. Τελικά μετά από τόσες διαδραστικές συσκευές που μας περιβάλλουν στην καθημερινή μας ζωή, πόσο συνηθισμένοι είμαστε στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής;

Yiannis Kranidiotis (GR)

Ο Γιάννης Κρανιδιώτης είναι καλλιτέχνης νέων μέσων και μουσικός. Η δουλειά του διερευνά τη σχέση ανάμεσα στο φως και τον ήχο, δημιουργώντας χώρους και εμπειρίες όπου και τα δύο συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν. Συγχρόνως, τμήμα της καλλιτεχνικής του πρακτικής εστιάζει στην αδιαχώριστη σχέση μεταξύ επιστήμης και της τέχνης. Αυτό απαιτεί τη χρήση διαφορετικών πεδίων όπως μουσική, sound art, εικαστικά, ηλεκτρονικά, φυσική και προγραμματισμό. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και εκθέσεις όπως SPECTRA 2017 (Aberdeen, UK), MNY Media Center (New York), B-Seite Festival (Germany), Rome Media Festival 2016 (Rome), ISEA 2016 (Hong Kong), ISEA 2015 (Vancouver), MADATAC 08-06 (Madrid), Lumen Prize Global Tour, Aesthetica Art Prize 2015 Longlist, Onassis Cultural Center (Athens).

Αρκετά περιοδικά και ιστοσελίδες έχουν δημοσιεύσει άρθρα για την δουλειάτου όπως το “Google Cultural Institute”, “The Creators Project”, “Gizmodo”,  “Open Culture”, “Hyperallergic”, “Bigthink” και το “Konstvärlden”. Έχει συνθέσει μουσική για ταινίες μικρού μήκους και το θέατρο. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και οπτική στο Essex University.

RELATED