AI ETHICS AND PROSTHETICS

#Workshops (Adults)
Sun.21 / 16:00 - 18:00
4th Floor

Στις μέρες μας η πρόοδος της έρευνας πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι γρηγορότερη από ποτέ. Ωστόσο τα κυβερνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα αρχίζουν να ανταποκρίνονται μόνο στα ηθικά ζητήματα που θέτει η ολοένα και περισσότερο διαδεδομένη  και δυναμική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Στον αντίποδα οι εταιρείες και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι συνεχώς επικεντρωμένες στη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης ικανής να αλλάξει δραστικά τις ανθρώπινες δραστηριότητες: από τις καθημερινές ασχολίες και την χρήση της για την επιβολή του νόμου έως τις ιατρικές διαγνώσεις και τον πόλεμο.

Σε αυτό το εργαστήριο επικεντρωνόμαστε στη συνεχώς αυξανόμενη και, έως τώρα, υποτιμημένη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αλλάξει την ανθρώπινη σωματική εμπειρία. Πρόκειται για εργαστήριο κριτικής σκέψης, στο οποίο ξεκινάμε με το ερώτημα “Θα ζούσατε με ένα αυτόνομο προσθετικό μέλος;” Μέσω υποθέσεων και κριτικής σκέψης, συζητάμε για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης σε σχέση με πιθανά μελλοντικά μηχανήματα που θα την χρησιμοποιούν και δεν θα συνυπάρχουν απλά μαζί μας, αλλά θα βρίσκονται πάνω μας και μέσα μας. Τι μορφές σωματικής εμπειρίας θα προκύψουν; Σε ποιόν θα ανήκουν οι αλγόριθμοι και τα δεδομένα που θα «οδηγούν» τα νέα αυτά προσθετικά μέλη; Θα καταστούν πιο ελκυστικά αυτά τα προσθετικά μέλη σε εκείνους που δεν τα χρειάζονται αναγκαστικά; Θα γίνουν πιο χρήσιμα για εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη;

Το εργαστήριο είναι ανοιχτό για οποιονδήποτε με οποιοδήποτε υπόβαθρο και εμπειρία στον τομέα. Ένα καλλιτεχνικό ή / και επιστημονικό υπόβαθρο μπορεί να φανεί χρήσιμο, αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία υπάρχει ανάμεσα στους συμμετέχοντες τόσο πιο συναρπαστική και γόνιμη θα είναι η συζήτηση.

Το εργαστήριο αποτελεί μέρος της 2ετούς ερευνητικής υποτροφίας του Donnarumma στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου, σε συνεργασία με το Neurorobotics Research Laboratory at Beuth-Hochschule für Technik Berlin, 2016-2018.

Αριθμός Συμμετοχόντων: 20

Είσοδος ελεύθερη, περιορισμένες θέσεις

Για προ κράτηση θέση στείλτε email στο workshops@adaf.gr συμπεριλαμβάνοντας τα παρακάτω στοιχεία:

  • Το εργαστήριο που θέλετε να παρακολουθήσετε
  • Όνομα/Επώνυμο
  • Στοιχεία επικοινωνίας
  • Αριθμός ατόμων

 

INSTRUCTOR

Marco Donnarumma (IT)

Καλλιτέχνης και μελετητής.
Γεννήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας το 1984.Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Μια μοναδική παρουσία στην σύγχρονη παραστατική τέχνη καθώς και στην τέχνη με την χρήση μέσων, ο Marco Donnarumma διακρίνεται από τη χρήση της αναδυόμενης τεχνολογίας για να παραδώσει έργα τέχνης που είναι ταυτόχρονα οικεία και δυναμικά, ονειρικά και ασυμβίβαστα, αισθησιακά και αντιπαραθετικά. Εργαλεία του αποτελούν η βιοτεχνολογία, η βιοφυσική ανίχνευση, η τεχνητή νοημοσύνη καθώς και η neurorobotics, με τα οποία ο Donnarumma εκφράζει την πλασματική φύση του σώματος με μια νέα και ανησυχητική ένταση. Είναι γνωστός για την επικέντρωση του στον ήχο, του οποίου τη σωματικότητα και το βάθος εκμεταλλεύεται για να δημιουργήσει εμπειρίες αστάθειας, δέους, σοκ και παράσυρσης.

Σε πάνω από μια δεκαετία συνεχούς πρακτικής, ο Donnarumma έχει αναπτύξει μια βαθιά διεπιστημονική εμπειρία, αντλώντας από τη ζωντανή τέχνη, τη μουσική, τη βιολογική επιστήμη, καθώς και τις υπολογιστικές και τις πολιτιστικές σπουδές. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στις performing arts, την πληροφορική και τη θεωρία του σώματος από το Goldsmiths University of London, και σήμερα είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου σε συνεργασία με το Neurorobotics Research Lab Berlin. Τα γραπτά του σχετικά με τις μελέτες του σώματος,της μουσικής,της τεχνολογίας και των παραστατικών τεχνών δημοσιεύονται στο MIT Press, στο Oxford University Press και στο Springer.

Τα συναρπαστικά οράματα του Donnarumma με κύριο θέμα τους το σώμα έχουν κερδίσει διάφορα βραβεία και έχουν ταξίδεψαν σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.

 

RELATED