ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ | #PostNarrative

#Animation
THU-SUN / 19:20-22:40
2ος όροφος

Η ταινία βασίζεται στην αφήγηση του Ηρόδοτου σύμφωνα με την οποία ο ημεροδρόμος Φιλιππίδης (Φειδιππίδης ή Εύκλης σύμφωνα με άλλους αρχαίους συγγραφείς) ακολουθώντας τις εντολές των Αθηναίων στρατηγών έτρεξε από την Αθήνα στην Σπάρτη, μια διαδρομή 250 χιλιομέτρων για να ζητήσει βοήθεια από τους Σπαρτιάτες. Εκείνοι, καθώς ήταν πανσέληνος και περίοδος εορτών αρνήθηκαν τη βοήθεια κι έτσι ο ημεροδρόμος Φιλιππίδης ξεκίνησε για την Αθήνα. Στο δρόμο του συνάντησε το θεό Πάνα, που τον ρώτησε γιατί οι Αθηναίοι δεν του ζητούν βοήθεια ενώ εκείνος είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει. Ο Πάνος υποσχέθηκε βοήθεια στη μάχη κι ο Φιλιππίδης ενημέρωσε τους στρατηγούς οι οποίοι και τίμησαν τον τραγόμορφο θεό.

Στις τελευταίες του στιγμές ο Φιλιππίδης, χωρίς ανάσα, με την αγωνία της πιο σημαντικής είδησης βλέπει τη ζωή του να κυλά μπροστά του. Και ο Πάνας είναι και πάλι εκεί.

Διάρκεια: 06’18”

Ζάχος Σαμολαδάς (GR)

O Ζάχος Σαμολαδάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το1967 όπου και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Χατζίκου και Experimental Animation στο CALIFORNIA INSTITUTE OF THE ARTS στο Los Angeles με μέντορα τον πολύ σημαντικό δημιουργό Jules Engel. Η πρώτη εμφάνιση ως σκηνοθέτη του έγινε μέσα από τις εκπομπές του Νίκου Πιλάβιου στην ΕΡΤ το 1984, με ταινίες κινουμένων σχεδίων της οποίες σχεδίαζε και σκηνοθετούσε. Με το τέλος των σπουδών και την επιστροφή του από την Αμερική επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη. Από το 1988 εργάζεται στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης. Η ταινία του με τίτλο “ΓΕΝΕΣΙΣ” που ολοκλήρωσε το 1997 είναι η πρώτη ταινία animation στην Ελλάδα με διάρκεια μεγαλύτερη από 20’ και συμπεριλήφθηκε στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια Ελληνικού animation που έγιναν το 2015. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

RELATED