CORPUS NIL

#A/V Performances.
Fri.19 / 22:00 - 22:20
Aμφιθέατρο

Τα ανθρώπινα σώματα και οι ταυτότητές τους υπόκεινται σε συνεχή κατηγοριοποίηση, σε σύνδεση και εκτός αυτής, από τεχνητούς ευφυείς αλγορίθμους και μηχανές. Αλλά τι θα συνέβαινε αν, σε αντίθεση, η τεχνητή νοημοσύνη μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μολύνει την σωματική ανθρώπινη εμπειρία; Πως κινείται και πως μοιάζει ένα σώμα βεβηλωμένο από αλγορίθμους;

Το Corpus Nil είναι μια περφόρμανς για ένα ανθρώπινο σώμα και μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης. Ένα γυμνό σώμα, μισό ανθρώπινο και μισό μηχανή, βρίσκεται πάνω στη σκηνή. Είναι ένα άμορφο σύμπλεγμα από δέρμα, άκρα, υλισμικό και λογισμικό. Βιοφυσικοί αισθητήρες προσκολλημένοι στα πλευρά του περφόρμερ συλλαμβάνουν τις ηλεκτρικές τάσεις του σώματος και τους σωματικούς ήχους και τους τροφοδοτούν στη μηχανή.

Χάρη σε ένα εξελιγμένο σετ αλγορίθμων, η κάθε μικροδιαφοροποίηση της κίνησης του σώματος πυροδοτεί ένα συναισθητικό παιχνίδι ήχου και φωτός που ρυθμίζεται από τη μηχανή. Τα βιολογικά σήματα του σώματος επηρεάζουν τις επιλογές της μηχανής, δεν μπορούν όμως να ελέγξουν το τι θα κάνει. Στη συνέχεια, ο οπτικοακουστικός κορεσμός που παράγεται από τη μηχανή επηρεάζει την κίνηση του σώματος , την ίδια στιγμή, όμως, διαταράσσει την αντίληψη και τις ικανότητες του κινητήρα. Παρόλο που είναι στενά συνδεδεμένη με το ανθρώπινο σώμα η μηχανή είναι αυτόνομη και επιλέγει από μόνη της πως να ανταποκριθεί στις κινήσεις του περφόρμερ.

Σε μια ασταθή, επαναλαμβανόμενη ανατροφοδότηση το σώμα και η μηχανή μολύνουν το ένα το άλλο. Το άμορφο ον πάνω στη σκηνή σιγά σιγά εξελίσσεται σε ένα ανοίκειο πλάσμα. Επαναπροσδιορίζει τα μέρη του μέσα από μια χορογραφία που διεγείρει τις αισθήσεις και ξεπερνάει τα όρια της μυικής έντασης, της συστροφής των άκρων, της τριβής του δέρματος και της ισορροπίας. Οι συχνότητες των σωματικών ήχων διαχέονται στον χώρο χρησιμοποιώντας ένα ηχητικό σύστημα πολλαπλών καναλιών που περιβάλλει το κοινό, καθώς βιοηλεκτρικές αναλαμπές φωτός φωτίζουν ρυθμικά τον χώρο.

Μέσα από τον ήχο, το φως και τις οπτικές ψευδαισθήσεις, η φυσική μετάλλαξη του σώματος επιδρά και βυθίζει το κοινό προκαλώντας μια εκστατική εμπειρία. Όσο το σώμα και η μηχανή σχηματίζουν ένα μερικό, άγνωστο και ωστόσο γεμάτη χάρη ον, οι θεατές αισθάνονται σαν η καρδιά να χτυπούσε μέσα στα δικά τους σώματα. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν το νέο σώμα είναι αρκετά ανθρώπινο, ή εάν η κοινότυπη έννοια του “ανθρώπου” δεν είναι αρκετή για να το περιγράψει.

 

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας

Ημερήσια δελτία δωρεάν εισόδου για το θέατρο θα διανέμονται καθημερινά στη ρεσεψιόν του κτηρίου

Marco Donnarumma (IT)

Καλλιτέχνης και μελετητής.
Γεννήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας το 1984.Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Μια μοναδική παρουσία στην σύγχρονη παραστατική τέχνη καθώς και στην τέχνη με την χρήση μέσων, ο Marco Donnarumma διακρίνεται από τη χρήση της αναδυόμενης τεχνολογίας για να παραδώσει έργα τέχνης που είναι ταυτόχρονα οικεία και δυναμικά, ονειρικά και ασυμβίβαστα, αισθησιακά και αντιπαραθετικά. Εργαλεία του αποτελούν η βιοτεχνολογία, η βιοφυσική ανίχνευση, η τεχνητή νοημοσύνη καθώς και η neurorobotics, με τα οποία ο Donnarumma εκφράζει την πλασματική φύση του σώματος με μια νέα και ανησυχητική ένταση. Είναι γνωστός για την επικέντρωση του στον ήχο, του οποίου τη σωματικότητα και το βάθος εκμεταλλεύεται για να δημιουργήσει εμπειρίες αστάθειας, δέους, σοκ και παράσυρσης.

Σε πάνω από μια δεκαετία συνεχούς πρακτικής, ο Donnarumma έχει αναπτύξει μια βαθιά διεπιστημονική εμπειρία, αντλώντας από τη ζωντανή τέχνη, τη μουσική, τη βιολογική επιστήμη, καθώς και τις υπολογιστικές και τις πολιτιστικές σπουδές. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στις performing arts, την πληροφορική και τη θεωρία του σώματος από το Goldsmiths University of London, και σήμερα είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου σε συνεργασία με το Neurorobotics Research Lab Berlin. Τα γραπτά του σχετικά με τις μελέτες του σώματος,της μουσικής,της τεχνολογίας και των παραστατικών τεχνών δημοσιεύονται στο MIT Press, στο Oxford University Press και στο Springer.

Τα συναρπαστικά οράματα του Donnarumma με κύριο θέμα τους το σώμα έχουν κερδίσει διάφορα βραβεία και έχουν ταξίδεψαν σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.

 

 

RELATED